16 marca 2013

Blaty kuchenne. Jaki blat wybrać i z jakich materiałów wykonany?


blaty kuchenne

Podejmując decyzję o wyborze konkretnego blatu kuchennego musimy najpierw podjąć decyzję – meble gotowe z blatem już zamontowanym czy jednak meble na zamówienie i blat z pełnymi możliwościami wyboru materiałów i wzorów?


Naszym zdaniem lepszym rozwiązaniem jest wybór mebli przygotowywanych na wymiar i pomimo często wyższej ceny, zapewniamy sobie trwalsze meble i możliwość dostosowania oraz wykorzystania w pełni wnętrza kuchni. Codzienne korzystanie z urządzeń i mebli kuchennych powoduje, że użyte do ich wykonania materiały narażone są stale na zabrudzenia, wilgoć, zmiany temperatur oraz inne niekorzystne czynniki wpływające na żywotność mebli. Szczególnie ważnym staje się to w momencie, kiedy meble i urządzenia pełnią również rolę dekoracyjną i ozdobną dla pozostałej części mieszkania ( więcej: kuchnia z salonem).

blat kuchenny

blaty kuchenne

blaty kuchenne

Blat kuchennych, zamontowany pojedynczo czy np. w parze z blatem na wyspie kuchennej,  musi spełniać i gwarantować wysoką wytrzymałość i odporność na codzienną eksploatację. Rzecz prosta i znana wszystkim, a mimo wszystko warto poszerzyć swój zakres wiedzy w tym temacie. Unikniemy w ten sposób problemów, które mogą pojawić się i które pojawiają się z racji zamontowania nieodpowiedniego blatu. Nieodpowiedniego do naszych indywidualnych potrzeb lub z racji zakupu blatu o niskiej jakości materiału i wykonania.
Przechodząc do szczegółów, blat musi spełniać cztery podstawowe wymagania: być twardym, odpornym na uszkodzenia i zarysowania oraz niepodanym na wysokie temperatury. Rzecz jasna, używając go do prac kuchennych wykorzystujemy podkładek termicznych, desek do krojenia ale mimo wszystko blat będzie on narażony na bezpośredni kontakt z ostrymi narzędziami, gorącymi garnkami i naczyniami.

blat kuchenny

blat kuchenny

Kolejną ważną cechą jaką powinien posiadać dobrze wykonany i zaprojektowany blat kuchenny jest jego wymiar i kształt, maksymalnie ułatwiający poruszanie się w kuchni,  z wystarczającą powierzchnią do codziennych prac oraz z wygodnym do niego dostępem. Musimy mieć miejsce na instalację niezbędnych urządzeń i elementów: zlewozmywak, płytę kuchenki oraz wolne miejsce na ustawienie naczyń i produktów podczas gotowania lub przygotowywania posiłków. Pamiętajmy też o ergonomii (czytaj: ergonomia w kuchni) i właściwym umiejscowieniu blatu w ciągu kuchennym. Decyzja o wyborze konkretnego blatu będzie rzutować więc nie tylko na jego trwałość ale również na funkcjonalność pozostałych mebli kuchennych i ogólnie przestrzeni użytkowej w kuchni.

blat kuchenny


Dostępność obecnie na rynku różnego rodzaju blatów kuchennych powoduje, że wybór tego odpowiedniego możemy uzależnić od użytego do ich produkcji materiału, jednocześnie dostosowując go do wystroju i aranżacji naszej kuchni. Opiszemy te najczęściej spotykane na rynku polskim.

Blaty laminowane – w dalszym ciągu są to najpopularniejsze blaty wykonywane i wykorzystywane w kuchniach. Decyduje o tym ich niska cena, stosunkowo niezła trwałość i odporność na temperatury, czynniki mechaniczne oraz łatwość w utrzymaniu. W przypadku blatów laminowanych musimy zadbać o ich właściwe zabezpieczenie w miejscach wycięcia (zlew), gdyż materiał z którego są wykonane, płyty wiórowe pokryte laminatem, powoduje, że mają tendencję do wchłaniania wody i w efekcie pęcznienia. Silikon powinien w wystarczający sposób uniemożliwić dostęp wody i jej niszczące działanie. Wybór palety kolorów jest ogromny i nie będziemy mieć problemów z doborem satysfakcjonującego nas koloru.  Istnienie także możliwość wykończenia blatu na wysoki połysk.

blat laminowany


Blaty kompozytowe – wyjątkowo twarde z wysoką odpornością na zaplamienia, mechaniczne uszkodzenia i wysokie temperatury.  W przeciwieństwie do blatów laminowanych są odporne na wilgoć i wodę. Dostępność kolorów i wzorów wysoka. Podobnie z dowolnością wyboru kształtu i dopasowania do mebli wykonanych na wymiar. Połysk, mat czy półmat, to kwestia wyłącznie naszych preferencji.  Blaty kompozytowe wykonane są z płyt MDF i pokrytych kompozytem (mieszanki mineralnej połączonej spoiwem akrylowym). Chociaż cenowo nie należą do najtańszych, jednak daleko im do np. cen blatów kamiennych.

blat kompozytowy


Blaty kamienne – nasz faworyt i pomimo dość wysokich cen, ich odporność, estetyka i trwałość powoduje, że w praktycznie każdej kuchni, blat wykonany z kamienia, wygląda niezwykle atrakcyjnie. Użyty do ich produkcji granit, marmur lub trawertyn sprawia, że blaty takie są wysoce odporne na wilgoć, temperaturę, uszkodzenia mechaniczne a jednocześnie stosunkowo łatwe do utrzymaniu w czystości. Natomiast te, wykonane w połysku mogą uchodzić za ozdobę samą w sobie, więc są idealnie pasujące do otwartych kuchni połączonych z salonem.

blat kamienny


Blaty drewniane – kolejnym bardzo ciekawym i wdzięcznym materiałem używanym do produkcji blatów kuchennych jest drewno. Wykorzystane w ciekawych aranżacjach mogą cieszyć nasze oczy i dodać kuchni niesamowitego wyglądu. Niezmiernie ważnym jest prawidłowe zabezpieczenie blatu przed wilgocią i bez właściwej impregnacji drewna cechy użytkowe redukujemy praktycznie do minimum. Tym bardziej,  że drewno, w raz ze swoją dość niską odpornością na mechaniczne uszkodzenia i co ważniejsze, wyjątkowo niską odpornością na wysokie  temperatury, jest materiałem trudnym do utrzymania w dobrej kondycji. Nie polecamy więc go jako blatu w kuchni rodzinnej i kuchni gdzie często panują wysokie temperatury.

blat drewniany


Blaty ceramiczne – innym interesującym rozwiązaniem są blaty wykonane z płyty wiórowej pokrytej materiałami ceramicznymi. Wykorzystane do tego płytki ceramiczne (koniecznie o wysokiej odporności na temperatury) umożliwiają nam dowolne kreowanie kształtu blatu i wykonanie go nawet samodzielnie jest możliwe. Blaty ceramiczne polecamy szczególnie w kuchniach aranżowanych na styl wiejski i styl retro, gdzie wizualna strona takiego blatu, bardzo podkreśli całość projektu a meble otrzymają dodatkowy atrakcyjny element. Z upływem czasu lub niewłaściwym czyszczeniem, zagłębienia z fugami mogą niekorzystnie wpływać na estetykę takiego blatu, więc dokładność wykonania i utrzymanie w czystości jest podstawą w eksploatacji blatu ceramicznego.

blat ceramiczny


Blaty szklane – rzadko wykorzystywane ale niezwykle ciekawe i oryginalne. Jednocześnie bardzo odporne zarówno na mechaniczne uszkodzenia jak i wysokie temperatury. Wykonane ze szkła hartowanego lub szkła klejonego,  gwarantują nietuzinkowy wygląd idealnie nadają się do nowoczesnych kuchni modernistycznych. Wady? Dwie podstawowe, cena i konieczność stałego czyszczenia i polerowania powierzchni blatu. Mimo wszystko takie rozwiązanie i montaż blatu szklanego w kuchni, może znaleźć swoich zwolenników.

blat szklany


Blaty stalowe – właściwie wykonany najczęściej z płyty wiórowej okutej blachą stalową. Idealnie pasujący do kuchni nowoczesnych i kuchni gdzie sprzęt AGD również wykonany lub pokryty jest stalą nierdzewną. Dodatkowo bardzo wysoka odporność na ścieralność, wpływ temperatury i innych spotykanych w kuchni czynników niekorzystnie, którym poddany jest blat kuchenny. Podobnie jak w przypadku blatów szklanych, szersze zastosowanie ograniczone jest z racji wysokiej ceny i konieczności stałej kosmetyki – wycierania i polerowania.

blat stalowy


Blaty konglomeratowe – ostatnim z proponowanych rozwiązań jest blat wykonany z syntetycznego kamienia, gdzie kruszywo kamienne łączy się z żywicą poliestrową. Dzięki takiemu rozwiązaniu otrzymujemy blat wytrzymałością swoją odpowiadający kamiennemu ale przy znacznie niższych kosztach wykonania. Blaty konglomeratowe są w ostatnich latach coraz częściej spotykane i montowane, dzięki właśnie powyższym cechom. Na pewno warto się nad nimi mocno zastanowić i przemyśleć możliwość montażu w kuchni.

blat konglomeratowy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz