7 czerwca 2015

Podłoga w kuchni


podłoga w kuchni
Wiele osób przed rozpoczęciem remontu kuchni zastanawia się jaki rodzaj podłogi wybrać drewnianą, laminowaną czyli popularne panele czy może glazurę lub terakotę. W dużym stopniu wybór zależy od waszych upodobań estetycznych, jednak funkcjonalność i  wytrzymałość podłogi nie są bez znaczenia.
 

Funkcjonalna podłoga w kuchni

 Funkcjonalna podłoga w kuchni, to taka, która jest trwała, łatwa w utrzymaniu i dobrze się prezentuje przez długie lata, jest odporna na wilgoć, wysoką temperaturę i nie przyjmuje zabrudzeń.

Podłoga drewniana

drewniana podłoga
Podłoga drewniana bardzo ładnie prezentuje się w każdym pomieszczeniu, jest łatwa w utrzymaniu i elegancka, jednak w kuchni nie jest najlepszym wyborem.

Zalety

- łatwa w czyszczeniu
- w przypadku podłogi drewnianej istnieje możliwość odnowienia ( cyklinowanie i ponowne lakierowanie)
- estetyczna

Wady

- nie wytrzymuje wysokich temperatur, więc ewentualne postawienie gorącego garnka, brytfanki, lub foremki
 z ciastem spowoduje przypalenie desek czy parkietu, czy desek.
- lepiej jej nie zalewać, ponieważ nawet dobrze zaimpregnowana i polakierowana po jakimś czasie ściemnieje.

Podłoga laminowana ( panele podłogowe)

panele w kuchni


Wiele osób wybiera do kuchni podłogę laminowaną, która choć wygląda pięknie i łatwo ją dopasować do każdego koloru i wzoru zabudowy to nie sprawdzi się najlepiej 
w takim pomieszczeniu jak kuchnia.

Zalety:

- estetyka
- łatwy montaż ( bez problemu można ułożyć panele samemu)
- cena jest zdecydowanie niższa niż w przypadku drewna
 i płytek
- duży wybór
- łatwość czyszczenia

Wady:

- brak odporności na wysokie temperatury ( łatwo można ją przypalić)
- brak odporności na wilgoć ( wszelkie rozlane płyny trzeba od razu wycierać)
- brak odporności na uszkodzenia mechaniczne ( obicia, zarysowania)
- brak możliwości odnowienia, lub wymiany tylko uszkodzonego elementu.

Glazura i terakota

gres  
Glazura i terakota jest jednym z najpopularniejszych rodzajów podłogi w kuchni. Nie bez powodu najwięcej osób wybiera płytki, gres, gres szkliwiony, płytki ceramiczne, ponieważ taka podłoga w kuchni jest bardzo praktyczna.

Zalety:

- odporność na wysokie temperatury ( nie ma możliwości przypalenia czy odparzenia płytek)
- odporność na wilgoć 
- odporność na przyjmowanie plam
- łatwość czyszczenia

Wady:

- podłoga jest zimna w dotyku
- nie ma możliwości odnowienia takiej podłogi
- śliska powierzchnia ( zawsze należy wybierać płytki antypoślizgowe)
- kolejną wadą płytek, a  w szczególności gresu, który jest wyjątkowo twardy jest fakt, że każdy talerz czy szklanka, która spadnie na taką podłogę kończy swój żywot

Podłoga mieszana

podłoga płytki+panele
Bardzo popularnym rozwiązaniem w ostatnich latach jest połączenie płytek podłogowych wokół blatu roboczego z panelami, lub deskami. Taka kombinacja jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem, ponieważ tuż przy szafkach kuchennych często potrzebujemy coś gorącego odstawić wówczas można wykorzystać podłogę, ewentualne rozlanie cieczy nie powoduje żadnych uszkodzeń. Natomiast wokół stołu mamy ciepłą i wygodne podłoże laminowane, bądź drewniane.


3 komentarze:

  1. Witam, zastanawia mnie jak sprawdza się w praktyce drewniana podłoga w kuchni ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Producenci zapewniają, że podłoga drewniana nadaje się również do kuchni, ale z własnego doświadczenia wiem, że gorący garnek może ją przypalić.
    Najlepiej sprawdzają się różnego rodzaju płytki.

    OdpowiedzUsuń