16 grudnia 2016

Rodzaje podłóg w kuchni



Kuchenna podłoga to miejsce, w którym wiele się dzieje. Jej powierzchnia musi sprostać gorącym płynom rozlanym podczas gotowania, produktom sypkim, takim jak mąka, które są wszechobecne podczas pieczenia ciast, a także naczyniom i sztućcom, które upadają na podłogę zawsze w najmniej oczekiwanym momencie. Kuchenna posadzka powinna być więc przygotowana na najcięższe zadania specjalne. Jaki materiał poradzi sobie najlepiej?


Płytki ceramiczne

Najpopularniejsze są bez wątpienia płytki ceramiczne. Łatwo utrzymuje się je w czystości, są wytrzymałe i nie zużywają zbyt szybko. Szeroki wybór różnych rozmiarów i wzorów sprawia, że bez trudu dobierzemy takie, które idealnie będą pasować do stylu, w jakim urządzamy kuchnię. Rozpiętość cenowa płytek ceramicznych jest duża, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie, bez względu na to, czy chce wyposażyć kuchnię jak najtaniej, czy pragnie najwyższej jakości wykończenia. Niestety, nie obędzie się bez wad. Płytki ceramiczne są dość zimne, więc nie nadają się dla kogoś, kto uwielbia chodzić po domu boso.




Kamień

Równie dobrym, lecz niewątpliwie droższym materiałem jest kamień. Jego cechy sprawiają, że do kuchni nadaje się wręcz idealnie. Jest odporny na pęknięcia oraz zarysowania, dobrze toleruje wodę i łatwo się go czyści. Dobrze sprawdzą się granit, piaskowiec, wapienie czy trawertyn. Dzięki możliwości uzyskania minimalnych szczelin bardzo łatwo osiągnąć efekt jednolitej, lustrzanej powierzchni.

Drewno

Drewniana podłoga w fantastyczny sposób ociepla wnętrze i nadaje mu rodzinnego, miłego charakteru. Wymaga jednak dużej troski i to jeszcze przed zakupem. W pierwszej kolejności należy wybrać odpowiedni materiał. Najlepiej nada się do tego drewno twarde, takie jak dąb, buk lub różne rodzaje drzewa egzotycznego. Musi mieć jednolity kolor i być odpowiednio sezonowane, aby nie odkształcać się po ułożeniu posadzki. Kolejnym krokiem jest zabezpieczenie posadzki przed wsiąkaniem wody i nadmiernym ścieraniem nawierzchni. Jest to konieczne, jeśli podłoga ma wytrzymać kuchenne przygody. Zużytą lub zniszczoną podłogę drewnianą można wycyklinować, przywracając jej pierwotny blask.

Panele podłogowe

Coraz większą popularnością cieszą się w kuchni panele podłogowe. Szczególnie pożądane są w tych wnętrzach, gdzie kuchnia połączona jest z salonem. Można dzięki temu uzyskać jednolitą podłogę, bez wyraźnego przejścia pomiędzy dwiema różnymi posadzkami, co niejednokrotnie powiększa optycznie wnętrze. Należy pamiętać o tym, by wybrać model o wysokim parametrze ścieralności i odporności na wodę. Panele podłogowe są cieplejszym materiałem od płytek, co jest ich dużą zaletą. Mogą także przybierać wzór drewna, stając się jego dużo tańszym zamiennikiem.



Wybierając podłogę do kuchni, weź pod uwagę wszystkie wyżej wymienione czynniki, to jest cenę, styl kuchni oraz Twój styl życia. Wtedy kupisz podłogę doskonałą, czyli taką, która odpowiada Ci najbardziej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz