24 grudnia 2016

Na co zwrócić uwagę, wybierając piekarnik?



Piekarnik to zdecydowanie jeden z tych sprzętów domowych, bez których większość rodzin nie może się obyć. Pieczenie jest znacznie zdrowszą alternatywą smażenia, a dodatkowo pozwala na przygotowanie przepysznych ciast, babeczek czy słonych przekąsek. Wybierając piekarnik, trzeba mieć świadomość, jak bardzo zmienił się rynek AGD w ciągu kilku ostatnich lat. Jeśli od dawna nie rozglądałaś się za artykułami gospodarstwa domowego, możesz zdziwić się ich różnorodnością. W tym artykule podpowiemy na co zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika.


1. Typ piekarnika



Pierwsza i zupełnie podstawowa rzecz to taka, jaki typ piekarnika wybrać: samodzielny czy zintegrowany z płytą grzewczą? Ma to duże znaczenie przy aranżacji kuchni, ale także przy zakupie kolejnych sprzętów do zabudowy. Zintegrowany jest połączeniem kuchenki, czyli absolutnie niezbędnego elementu, z funkcją pieczenia. Z kolei samodzielny spełnia tylko tę drugą rolę, ale może być też znacznie bardziej kompaktowy, dzięki czemu umieścisz go w słupku na takiej wysokości, która dla Ciebie będzie wygodna.

2. Technologia


Jeśli chodzi o technologię zasilania piekarnika, to praktycznie dwie dominują rynek: elektryczna i gazowa, przy czym ta druga odchodzi już do lamusa. Piekarniki elektryczne są bezpieczniejsze, a poza tym często są jedyną opcją w blokach lub kamienicach ze względu na wymogi spółdzielni. Dlatego też piekarniki gazowe nie są obecnie tak szeroko dostępne. Decydując się na sprzęt elektryczny, upewnij się tylko, że etykieta energetyczna należy do tych bardziej oszczędnych (oznaczenie A). Im dalsza litera alfabetu widnieje na piekarniku (do G), tym piekarnik będzie pobierał więcej prądu, czego przecież nikt z nas nie chce.

3. Wielkość i wygląd



Czy wiesz, że nie wszystkie piekarniki są tej samej wielkości? Mogą różnić się nawet 30 litrami pojemności! Dla statystycznej, około czteroosobowej rodziny, wystarczający będzie sprzęt o pojemności 50 litrów. Piekarniki mają także różne wyglądy i nie chodzi tylko o ich kolory. Na rynku znajdziesz również piekarniki zaprojektowane w stylu retro. Przypominają te z amerykańskich lat 60., a tak naprawdę mają wszystkie potrzebne funkcje współczesnego sprzętu.

4. Niezbędne i przydatne funkcje


Przy dzisiejszej technologii absolutnie niezbędne są dwie grzałki piekarnika, dolna i górna, oraz termoobieg, czyli system cyrkulacji powietrza, który sprawia, że w każdym miejscu sprzętu temperatura jest taka sama. Potrawy i ciasta pieką się wówczas równomiernie, co często skraca czas przygotowania dania nawet o kilkanaście procent! Jako że piekarniki szybko się brudzą, a jednocześnie trzeba dbać o to, by nie zostawały w nich przypalone resztki, dobrze kupić sprzęt z automatyczną funkcją czyszczenia, na przykład pyrolitycznego bądź katalitycznego. Inne przydatne możliwości piekarników to: grill, pieczenie parą oraz automatyczne programy.

Wybór piekarnika to sama przyjemność! Pomyśl tylko, ile masz różnych możliwości. Najważniejsze jednak, żebyś wzięła pod uwagę potrzeby Twoje i Twojej rodziny. Nie przepłacaj za sprzęt z wieloma funkcjami, jeśli nie będziesz ich używać, a lepiej zainwestuj w lepszej klasy piekarnik z podstawowymi możliwościami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz