Piekarnik to zdecydowanie jeden z tych sprzętów
domowych, bez których większość rodzin nie może się obyć. Pieczenie jest
znacznie zdrowszą alternatywą smażenia, a dodatkowo pozwala na przygotowanie
przepysznych ciast, babeczek czy słonych przekąsek. Wybierając piekarnik,
trzeba mieć świadomość, jak bardzo zmienił się rynek AGD w ciągu kilku
ostatnich lat. Jeśli od dawna nie rozglądałaś się za artykułami gospodarstwa
domowego, możesz zdziwić się ich różnorodnością. W tym artykule podpowiemy na
co zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika.
1. Typ piekarnika
Pierwsza i zupełnie podstawowa rzecz to taka, jaki
typ piekarnika wybrać: samodzielny czy zintegrowany z płytą grzewczą? Ma to
duże znaczenie przy aranżacji kuchni, ale także przy zakupie kolejnych sprzętów
do zabudowy. Zintegrowany jest połączeniem kuchenki, czyli absolutnie
niezbędnego elementu, z funkcją pieczenia. Z kolei samodzielny spełnia tylko tę
drugą rolę, ale może być też znacznie bardziej kompaktowy, dzięki czemu
umieścisz go w słupku na takiej wysokości, która dla Ciebie będzie wygodna.
2. Technologia
Jeśli chodzi o technologię zasilania piekarnika,
to praktycznie dwie dominują rynek: elektryczna i gazowa, przy czym ta druga
odchodzi już do lamusa. Piekarniki elektryczne są bezpieczniejsze, a poza tym
często są jedyną opcją w blokach lub kamienicach ze względu na wymogi
spółdzielni. Dlatego też piekarniki gazowe nie są obecnie tak szeroko dostępne.
Decydując się na sprzęt elektryczny, upewnij się tylko, że etykieta
energetyczna należy do tych bardziej oszczędnych (oznaczenie A). Im dalsza
litera alfabetu widnieje na piekarniku (do G), tym piekarnik będzie pobierał
więcej prądu, czego przecież nikt z nas nie chce.
3. Wielkość i wygląd
Czy wiesz, że nie wszystkie piekarniki są tej
samej wielkości? Mogą różnić się nawet 30 litrami pojemności! Dla
statystycznej, około czteroosobowej rodziny, wystarczający będzie sprzęt o
pojemności 50 litrów. Piekarniki mają także różne wyglądy i nie chodzi tylko o
ich kolory. Na rynku znajdziesz również piekarniki zaprojektowane w stylu
retro. Przypominają te z amerykańskich lat 60., a tak naprawdę mają wszystkie
potrzebne funkcje współczesnego sprzętu.
4. Niezbędne i przydatne funkcje
Przy dzisiejszej technologii absolutnie niezbędne
są dwie grzałki piekarnika, dolna i górna, oraz termoobieg, czyli system
cyrkulacji powietrza, który sprawia, że w każdym miejscu sprzętu temperatura
jest taka sama. Potrawy i ciasta pieką się wówczas równomiernie, co często
skraca czas przygotowania dania nawet o kilkanaście procent! Jako że piekarniki
szybko się brudzą, a jednocześnie trzeba dbać o to, by nie zostawały w nich
przypalone resztki, dobrze kupić sprzęt z automatyczną funkcją czyszczenia, na
przykład pyrolitycznego bądź katalitycznego. Inne przydatne możliwości
piekarników to: grill, pieczenie parą oraz automatyczne programy.
Wybór piekarnika to sama przyjemność! Pomyśl
tylko, ile masz różnych możliwości. Najważniejsze jednak, żebyś wzięła pod
uwagę potrzeby Twoje i Twojej rodziny. Nie przepłacaj za sprzęt z wieloma
funkcjami, jeśli nie będziesz ich używać, a lepiej zainwestuj w lepszej klasy
piekarnik z podstawowymi możliwościami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz