Jeszcze do niedawna szuflady kuchenne
były bardzo niedoceniane. Instalowano je tylko po to, by gromadzić w nich
sztućce oraz wszelkie niepotrzebne na co dzień drobnostki. Dziś systemy
szufladowe coraz częściej odgrywają w kuchni pierwsze skrzypce. Jak się okazuje
całkiem słusznie.
Dlaczego warto postawić na szuflady?
Szuflady, w porównaniu do szafek z
drzwiczkami, umożliwiają nam dostęp do przedmiotów od góry. Znacznie ułatwia to
znalezienie odpowiedniego pojemnika czy butelki. W przypadku szafek wszystko co
znajduje się z tyłu lub w rogu jest dla nas niewidzialne i wymaga szukania po
omacku. To niewygodne, a nieraz kończy
się przewróceniem innych rzeczy i rozsypaniem zawartości.
Szuflada to świetne rozwiązanie nie
tylko w przypadku sztućców. Idealnie nada się także do przechowywania innych
niewielkich rzeczy. Aby uniknąć bałaganu, możemy podzielić ją za pomocą
przegród lub koszyczków na mniejsze części. Dzięki temu unikniesz
przemieszczania się przedmiotów, a każdy z nich będzie miał swoje stałe
miejsce. Możesz do tego użyć antypoślizgowych mat, które nie tylko zabezpieczą
zawartość ale i samą szufladę przed porysowaniem.
Funkcjonalność szuflad
Myśląc o szufladzie, często myślimy o
czymś małym, montowanym w wąskiej szafce. To błąd! Dzisiejsze szuflady z
powodzeniem mogą być montowane w szafkach o szerokości 80 cm i więcej. Ich
udźwig to często kilkadziesiąt kilogramów, co daje niemal nieograniczone możliwości
aranżacyjne i gwarantuje długą żywotność systemu. Duża szuflada idealnie nada
się do przechowywania garnków, czyli odwiecznego problemu każdej kuchni.
Każdorazowe wyciągnięcie patelni nie musi kończyć się rumorem. Wyciągnięcie jej
od góry będzie znacznie łatwiejsze.
Również talerze znajdą swoje miejsce w
szufladzie. Możesz przechowywać je tradycyjnie, jeden na drugim, albo pionowo,
korzystając z wkładu z uchwytami. Ten drugi sposób wymaga jednak zastosowania
szuflady o sporej wysokości, większej niż średnica talerzy. Umieść taką
szufladę tuż przy zmywarce, a wyjmowanie z niej czystych naczyń będzie
łatwiejsze i szybsze niż kiedykolwiek. Ergonomia w kuchni to podstawa.
Jeśli jesteś zwolennikiem recyklingu i
ekologii, szuflada będzie Twoim sprzymierzeńcem w dbaniu o naturę. Nie ma
łatwiejszego sposobu sortowania śmieci niż zamontowanie pojemników wewnątrz
dużej szuflady. Dzięki temu możesz gromadzić bioodpady, papier, plastik, szkło,
metal i inne odpadki w schludny i czysty sposób. Bez korzystania z prowizorycznych
misek, trudno dostępnych kubłów na śmieci wciśniętych pod zlew albo wycieczek
do piwnicy.
Szuflady niewątpliwie zwiększają
wygodę w kuchni. Aby korzystanie z nich było jeszcze przyjemniejsze, warto
zdecydować się na system cichego domku. Pozwoli on na to, by po prostu pchnąć
szufladę, a system sam ją wyhamuje i domknie. A może chcesz się pozbyć klamek?
Nic prostszego. System tip-on sprawi, że Twoja kuchnia nabierze
minimalistycznego szyku. Jak to działa? Wystarczy delikatnie pchnąć szufladę, a
odbojnik sam ją wysunie. Najprostsze rozwiązania często są najlepsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz