29 kwietnia 2013

Podłoga w kuchni

Podobnie jak w przypadku wykończeń innych elementów kuchni mamy duży wybór materiałów, którymi możemy wykończyć naszą kuchnię. Jednak w tym przypadku przyjmuje się, że funkcjonalność jest podstawową i bierze górę nad formą. 


Wynika to z samego przeznaczenia i koniecznych cech jakie powinna posiadać podłoga w kuchni. Wysoka ścieralność, duże obciążenie i szeroki zakres ewentualnych uszkodzeń, eliminują już na wstępie materiały typu szkło. Spadający garnek lub patelnia może wyrządzić wiele nieodwracalnych niekorzystnych skutków, więc wybierając odpowiedni dla nas materiał wykończeniowy, bierzemy pod uwagę nie tylko stronę wizualną ale głównie funkcjonalność i wytrzymałość.

Najczęściej stosowanym materiałem stosowanym w wykończeniach podłogi w kuchniach jest wypalany w ok. 1800 stopni Celsjusza gres porcelanowy, który dzięki swoim wysokim właściwościom anty-ścieralnym, odporności na wysoką temperaturę i działania detergentów, wydaje się idealnym do wykorzystania w każdej kuchni. Dostępny na rynku gres szkliwiony lub prasowany na sucho, wraz z niezwykle szeroką gamą wzorów, daje duże możliwości dopasowania do naszej aranżacji kuchni. Ten idealny dla nas dobierzemy kolorystycznie i wzorniczo zarówno do każdej kuchni nowoczesnej, jak i do kuchni rustykalnej oraz klasycznej. Dostępność w różnych wymiarach pozwoli też na indywidualny  dobór i może ułatwić prace wykończeniowe.


podłoga w kuchni



podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

podłoga w kuchni


podłoga w kuchni

Podobne właściwości mają podłogi wykonane z granitu. Jest to rozwiązanie droższe ale na pewno ciekawe wizualnie i zastosowane w niebanalnej aranżacji kuchni, może być świetnym rozwiązaniem. 


podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

Kolejny często spotykanym materiałem, coraz częstszym, jest parkiet - wcześniej układany praktycznie tylko w salonie i sypialni. Stały rozwój technologiczny spowodował, że dzisiejsze możliwości zabezpieczeń parkietu, pozwalają na stosowanie go również w kuchniach i jej częściach narażonych na niekorzystne czynniki wcześniej wymienione. 
Dodatkowo, stosowane się w ostatnich latach nowe gatunki drewna, często bardzo egzotyczne i łączące zarówno pozytywne cechy estetyczne jak i funkcjonalne, pozwalają na  zastanowienie się nad użyciem tego materiału w kuchni. Warto pamiętać również, że nasze europejskie, twarde odmiany drewna, będą lepiej nadawać się do mozaiki, czyli klepek ułożonych na sztorc. Zwiększy to ich wytrzymałość i pozwoli na wielokrotne cyklinowanie. W ofercie wielu producentów znajdziemy również panele warstwowe. Sprawdzone i ciekawe rozwiązanie, w dodatku rozwiązanie pozwalające na wytłumienie odgłosów pojawiających się w trakcie codziennych prac i ruchu w kuchni.


podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

Kolejnym ciekawym i stosowanym materiałem wykorzystywanym w wykańczaniu podłóg w kuchni jest korek. Materiał mocno niedoceniany ale dzięki nowoczesnym metodom obróbki (pokrycie specjalną folią lub lakierowany) jest to w pełni wartościowy, a zarazem niezwykle elegancki materiał wykończeniowy. Łatwość czyszczenia, wysoka wytrzymałość na ścieralność i odporność na wodę, to cechy nowoczesnych podłóg korkowych. 


podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

W powyższym artykule opisaliśmy wyłącznie najczęściej stosowane rodzaje podłóg ale gama dostępnych materiałów jest znacznie większa i polecamy z naszej strony zapoznać się z szeroką ofertą producentów - chociażby tą internetową. Wylewki żywiczne, wykładziny elastyczne, to materiały, które coraz częściej goszczą w naszych kuchniach i cieszą oczy domowników i ich gości :)
podłoga w kuchni

podłoga w kuchni

podłoga w kuchni



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz