podłoga w kuchni |
Funkcjonalna podłoga w kuchni
Podłoga drewniana
drewniana podłoga |
Zalety
- łatwa w czyszczeniu- w przypadku podłogi drewnianej istnieje możliwość odnowienia ( cyklinowanie i ponowne lakierowanie)
- estetyczna
Wady
- nie wytrzymuje wysokich temperatur, więc ewentualne postawienie gorącego garnka, brytfanki, lub foremkiz ciastem spowoduje przypalenie desek czy parkietu, czy desek.
- lepiej jej nie zalewać, ponieważ nawet dobrze zaimpregnowana i polakierowana po jakimś czasie ściemnieje.
Podłoga laminowana ( panele podłogowe)
panele w kuchni |
w takim pomieszczeniu jak kuchnia.
Zalety:
- estetyka- łatwy montaż ( bez problemu można ułożyć panele samemu)
- cena jest zdecydowanie niższa niż w przypadku drewna
i płytek
- duży wybór
- łatwość czyszczenia
Wady:
- brak odporności na wysokie temperatury ( łatwo można ją przypalić)- brak odporności na wilgoć ( wszelkie rozlane płyny trzeba od razu wycierać)
- brak odporności na uszkodzenia mechaniczne ( obicia, zarysowania)
- brak możliwości odnowienia, lub wymiany tylko uszkodzonego elementu.
Glazura i terakota
gres |
Zalety:
- odporność na wysokie temperatury ( nie ma możliwości przypalenia czy odparzenia płytek)- odporność na wilgoć
- odporność na przyjmowanie plam
- łatwość czyszczenia
Wady:
- podłoga jest zimna w dotyku- nie ma możliwości odnowienia takiej podłogi
- śliska powierzchnia ( zawsze należy wybierać płytki antypoślizgowe)
- kolejną wadą płytek, a w szczególności gresu, który jest wyjątkowo twardy jest fakt, że każdy talerz czy szklanka, która spadnie na taką podłogę kończy swój żywot
Podłoga mieszana
podłoga płytki+panele |
Witam, zastanawia mnie jak sprawdza się w praktyce drewniana podłoga w kuchni ?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńProducenci zapewniają, że podłoga drewniana nadaje się również do kuchni, ale z własnego doświadczenia wiem, że gorący garnek może ją przypalić.
OdpowiedzUsuńNajlepiej sprawdzają się różnego rodzaju płytki.