28 czerwca 2015

Okap kuchenny - czyli jak kupić dobry okap

okap_kuchenny

Okap kuchenny przez lata był mało docenianych urządzeniem. A przecież to on wciąga wszelkie zapachy z gotowania 

i zapobiega powstawaniu wilgoci w kuchni.

W dzisiejszych zabudowach kuchni jest tak samo popularny jak płyta do gotowania czy lodówka.

Jak wybrać odpowiedni rodzaj okapu, dostosowany do naszych potrzeb i wizualnie wpisujący się w aranżację kuchni ?

 

Rodzaje okapów kuchennych

 

  Aby kupić najlepszy okap do kuchni należy zapoznać się z bardzo szeroką ofertą dostępną na szym rynku. Do najpopularniejszych rodzajów okapów kuchennych należą:

okap_szcelinowy 
- podwieszane do sufitu, lub ściany zazwyczaj bardzo ozdobne, te najpopularniejsze wykonane są ze
stali nierdzewnej, połączenia stali ze szkłem i czarne w połysku wykonane z  hartowanego szkła. Okapy podwieszane można dodatkowo podzielić ze względu na ich kształt : 
-proste, 
- bardzo modne skośne 
- narożne, dzięki którym płytę do gotowania można zamontować rogu w miejscu połączenia obu ścian. Każdy z wymienionych okapów jest swoistą ozdobą kuchni, są mniej lub bardziej skutecznie w zależności od producenta i mocy silnika, w który zostały wyposażone, podobnie sprawa wygląda z poziomem hałasu, te droższe robią go znacznie mniej i więcej oparów są w stanie wciągnąć. 



Okapy do zabudowy

 

Ten rodzaj okapów jest prawie nie widoczny i dostępny w kilku wersjach
- podszafkowy, montowany w dnie szafki, który można dojrzeć  jedynie od spodu
okap_teleskopowy 
- uchylny montowany wewnątrz specjalnie przystosowanej szafki i widoczny po otwarciu drzwiczek. Ten rodzaj wymaga szafki wiszącej z drzwiczkami otwieranymi do góry
-  teleskopowy (wysuwany), który wysuwa się ze spodu szafki i widoczny jest tylko wąski pasek od spodu, po wysunięciu widać całość sprzętu.
- wysuwane z blatu kuchennego, montowane najczęściej gdy płyta do gotowania jest przy oknie, lub pomieszczenie jest bardzo niskie i nie ma możliwości zamontowania okapu tak by nie przeszkadzał podczas gotowania
- okapy kominowe do zabudowy w ścianie, które są wmontowane w ścinę przy kuchence. 


Okapy  wyspowe

 

okap_wyspowy 
Jest to oddzielna grupa okapów kuchennych, która jest mocowana do sufitu i wygląda ozdobnie z każdej strony. Najczęściej produkowane są w owalnym i okrągłym kształcie, ze stali nierdzewnej i hartowanego szkła. Okapy tego typu możemy podzielić na dwa kolejne rodzaje
- okapy podłączone do przewodu wentylacyjnego
- okapy z filtrem węglowym, które można umieścić w dowolnym miejscu, nie wymagają one żadnych przeróbek instalacyjnych jednak, co kilka miesięcy filtr należy wymieniać na nowy, w przeciwnym razie okap nie będzie pochłaniał oparów. Oczywiście takie rozwiązanie jest alternatywą w każdej kuchni, która nie posiada z jakichś powodów kratki wentylacyjnej i na otwartych przestrzeniach, gdzie wyspa znajduje się dosyć daleko od kanału wentylacyjnego. Wybierając taki rodzaj okapu należy pamiętać, że przez cały okres jego użytkowania będziemy musieli regularnie kupować filtry co wiąże się 
z dodatkowym kosztem.


Okap siatkowy a może szczelinowy?

 

okap_siatkowy 
Kolejnym kryterium podziału okapów kuchennych jest podział ze względu na powierzchnię pochłaniającą opary i wilgotne powietrze powstające podczas gotowania.
- kominowy, z otworem od spodu, który prowadzi do komina wentylacyjnego nowsze wersje są zasilane silnikiem
- siatkowy wyposażony w dwu, lub trzywarstwową delikatną siateczkę o drobnych otworach w ramce stabilizującej. Jest to rozwiązanie najczęściej wykorzystywane w okapach, są bardzo popularne i znacznie tańsze od szczelinowych.Wadą tego typu okapów jest bardzo trudna do utrzymaniu w czystości siatka, przez którą przechodzą wszystkie opary i trzeba ją regularnie czyścić ( średnio raz na 3-4 tygodnie), ponieważ bardzo szybko żółknie, a potem brązowieje.
- szczelinowe, w których tradycyjna, znienawidzona siatka przez sporą część gospodyń domowych została zastąpiona szczeliną pochłaniającą ( szczelina widoczna jest na zdjęciu okapu ukośnego). Oczywiście ten typ okapu również wymaga czyszczenia, ale jest ono znacznie łatwiejsze.

Wydajność okapu

 

Wybór okapu kuchennego to nie tylko kwestia estetyki, oraz tego czy będzie pracował w obiegu zamkniętym, czy też podłączymy go do przewodu wentylacyjnego. Żeby okap spełniał swoje zadanie prawidłowo należy go dopasować do wielkości pomieszczenia, w którym będzie pracował. Oczywiście te 
z najlepszą wydajnością będą potrzebne na otwartej przestrzeni dziennej. Dlatego wybierając okap należy zwrócić uwagę na tabelę wydajności, lub dokonać obliczeń samodzielnie. Najlepiej by w pomieszczeniu po włączeniu okapu następowała sześciokrotna wymiana powietrza.

 

Wzór na wydajność okapu

metraż podłogi x wysokość pomieszczenia x 6 = wynik m3/h ( taką wydajność powinien posiadać prawidłowo dobrany okap kuchenny)

 

Okap kuchenny w praktyce 


 Przed podjęciem decyzji, który rodzaj okapu będzie najwłaściwszy dobrze jest najpierw zapoznać się z praktyczną częścią jego użytkowania. Okapy ze stali nierdzewnej są najtrudniejsze do czyszczenia, ponieważ jeśli już zwalczymy tłusty osad z kratki i zewnętrznej strony urządzenia musimy jeszcze zwalczyć smugi, które po czyszczeniu środkami chemicznymi pojawiają się na jego powierzchni, szczególnie na okapach wykonanych ze stali niższej jakości. Oczywiście jak z każdej sytuacji tak i z tej jest wyjście możemy przecierać okap raz dziennie, lub próbować zmyć tłuszcz gorącą wodą bez żadnych dodatków. Domowym sposobem na pozbycie się smug na stali nierdzewnej jest przetarcie powierzchni miękką szmatką z kilkoma kroplami oliwki dla dzieci ( 3-4 krople).
Okap szklany będzie łatwiejszy w utrzymaniu czystości ponieważ można go myć płynem do naczyń lub okien na bazie alkoholu, ale każdy odcisk palca jest na nim widoczny. Najłatwiejsze w utrzymaniu są okapy do zabudowy, ponieważ powierzchnia do czyszczenia jest znacznie mniejsza,a ewentualnych smug i palców nie widać na nich.
Okapy z kratką, lub siatką to prawdziwa zmora każdej pani domu, ponieważ opary osiadłe w niewielkich otworkach są trudne do usunięcia, najlepiej czyści się kratkę wyjętą z okapu i uprzednio namoczoną w płynie do usuwania tłuszczu. Okapy szczelinowe są znacznie łatwiejsze do utrzymania w czystości, ale trzeba systematycznie je czyścić.
Poziom hałasu emitowany przez poszczególne rodzaje okapów jest różny w zależności od producenta, klasy produktu i poziomu pracy na którym jest włączony. Dlatego bardzo ważne jest by wybrać okap o odpowiedniej wydajności, tak by mógł pracować na najniższych obrotach.



 

2 komentarze:

  1. Czy na takie okapy również daje się etykiety energetyczne? Ciekawi mnie to, ponieważ chciałbym sobie porównac właściwości kilku okapów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepiej zadać to pytanie w sklepie ze sprzętem, nie chcę wprowadzać Pana w błąd, ale są to normalne okapy na prąd więc pewnie tak.

    OdpowiedzUsuń