Kuchenna podłoga to miejsce, w którym
wiele się dzieje. Jej powierzchnia musi sprostać gorącym płynom rozlanym
podczas gotowania, produktom sypkim, takim jak mąka, które są wszechobecne
podczas pieczenia ciast, a także naczyniom i sztućcom, które upadają na podłogę
zawsze w najmniej oczekiwanym momencie. Kuchenna posadzka powinna być więc
przygotowana na najcięższe zadania specjalne. Jaki materiał poradzi sobie
najlepiej?
Płytki ceramiczne
Najpopularniejsze są bez wątpienia
płytki ceramiczne. Łatwo utrzymuje się je w czystości, są wytrzymałe i nie
zużywają zbyt szybko. Szeroki wybór różnych rozmiarów i wzorów sprawia, że bez
trudu dobierzemy takie, które idealnie będą pasować do stylu, w jakim urządzamy
kuchnię. Rozpiętość cenowa płytek ceramicznych jest duża, dlatego każdy
znajdzie coś dla siebie, bez względu na to, czy chce wyposażyć kuchnię jak
najtaniej, czy pragnie najwyższej jakości wykończenia. Niestety, nie obędzie
się bez wad. Płytki ceramiczne są dość zimne, więc nie nadają się dla kogoś,
kto uwielbia chodzić po domu boso.
Kamień
Równie dobrym, lecz niewątpliwie
droższym materiałem jest kamień. Jego cechy sprawiają, że do kuchni nadaje się
wręcz idealnie. Jest odporny na pęknięcia oraz zarysowania, dobrze toleruje
wodę i łatwo się go czyści. Dobrze sprawdzą się granit, piaskowiec, wapienie
czy trawertyn. Dzięki możliwości uzyskania minimalnych szczelin bardzo łatwo
osiągnąć efekt jednolitej, lustrzanej powierzchni.
Drewno
Drewniana podłoga w fantastyczny
sposób ociepla wnętrze i nadaje mu rodzinnego, miłego charakteru. Wymaga jednak
dużej troski i to jeszcze przed zakupem. W pierwszej kolejności należy wybrać
odpowiedni materiał. Najlepiej nada się do tego drewno twarde, takie jak dąb,
buk lub różne rodzaje drzewa egzotycznego. Musi mieć jednolity kolor i być
odpowiednio sezonowane, aby nie odkształcać się po ułożeniu posadzki. Kolejnym
krokiem jest zabezpieczenie posadzki przed wsiąkaniem wody i nadmiernym
ścieraniem nawierzchni. Jest to konieczne, jeśli podłoga ma wytrzymać kuchenne
przygody. Zużytą lub zniszczoną podłogę drewnianą można wycyklinować,
przywracając jej pierwotny blask.
Panele podłogowe
Coraz większą popularnością cieszą się
w kuchni panele podłogowe. Szczególnie pożądane są w tych wnętrzach, gdzie
kuchnia połączona jest z salonem. Można dzięki temu uzyskać jednolitą podłogę,
bez wyraźnego przejścia pomiędzy dwiema różnymi posadzkami, co niejednokrotnie
powiększa optycznie wnętrze. Należy pamiętać o tym, by wybrać model o wysokim
parametrze ścieralności i odporności na wodę. Panele podłogowe są cieplejszym
materiałem od płytek, co jest ich dużą zaletą. Mogą także przybierać wzór
drewna, stając się jego dużo tańszym zamiennikiem.
Wybierając podłogę do kuchni, weź pod
uwagę wszystkie wyżej wymienione czynniki, to jest cenę, styl kuchni oraz Twój
styl życia. Wtedy kupisz podłogę doskonałą, czyli taką, która odpowiada Ci
najbardziej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz