6 maja 2015

Wygodna i funkcjonalna kuchnia

 

Dobrze zaprojektowana kuchnia to taka, w której wszystko jest pod ręką. Dlatego warto jest zastosować się do kilku zasad, które w kuchniach restauracyjnych i hotelowych funkcjonują od lat.

 

Sprzęty kuchenne najlepiej ustawić w takiej kolejności
 w jakiej gotujemy.
Lodówka powinna być pierwszym elementem w zabudowie, ponieważ to z niej wyjmujemy produkty, następnie kawałek blatu roboczego, który będzie nam niezbędny do rozpakowania i podzielenia żywności, na tym samym odcinku blatu ustawmy czajnik elektryczny, a w szafce wiszącej nad nim przechowujmy szklanki, kubki i filiżanki, pod blatem dobrze jest umieścić szuflady, w których znajdą się sztućce, herbata, kawa, cukier i wszystko czego potrzebujemy do przyrządzenia napojów gorących.
wygodna kuchnia
funkcjonalna kuchnia
 
Kolejnym sprzętem niech będzie zlewozmywak, to w nim opłuczemy produkty wyjęte z lodówki, zaś kran jest niezbędny by napełnić czajnik.
W górnej części zabudowy najlepiej sprawdzi się ociekacz na naczynia, w dolnej szafka z drucianymi półkami na warzywa, w następnej kosz na śmieci, ponieważ część produktów wymaga rozpakowania, w tej części dobrze jest również umieścić zmywarkę.
szuflada na szkło
szuflady na żywność i naczynia
 
Czysta i podzielona na porcję żywność jest gotowa, by trafić do garnka następna jest więc kuchenka, jeśli wybieramy opcję z oddzielną płytą i piekarnikiem, pod płytą idealnie sprawdzi się szafka, lub szuflada na garnki i patelnie, oraz szuflada na przyprawy. Nad kuchenką warto umieścić okap. Na rynku mamy bardzo duży wybór, ja polecam okap montowany w szafce, ponieważ nawet najdroższy
 i najbardziej ozdobny będzie strasznie pracochłonny, bardzo trudno jest utrzymać stal nierdzewną nad kuchenką 
w idealnej czystości.
funkcjonalna szuflada
szuflada na garnki
 
szuflada na akcesoria kuchenne
szuflady na garnki

Następnie jeśli metraż kuchni na to pozwala możemy urządzić strefę do przygotowywania wypieków, która powinna rozpocząć się od kawałka blatu roboczego, w szafkach dolnych możesz umieścić mikser, foremki 
i wszystkie sprzęty niezbędne do przygotowania ciasta. W górnych produkty, tuż obok piekarnik, najlepiej montowany na blacie, ponieważ nie musisz się do niego schylać, ponadto jeśli w domu są małe dzieci jest dużo bezpieczniejszy na tej wysokości, nad piekarnikiem możesz zamontować mikrofalę, toster itp.
 
piekarnik na wysokości oczu
piekarnik na wysokości oczu

W tak urządzonej kuchni zaoszczędzisz dużo czasu i energii, ponadto ułożenie sprzętów i produktów w takiej kolejności
 w jakiej z nich korzystasz eliminuje zbędny chaos i sprawia, że gotowanie to czysta przyjemność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz