30 września 2014

Rośliny w kuchni

Lubimy być blisko natury. Gdzieś głęboko w nas siedzi ten zew, który woła, wręcz krzyczy, że chce być jak najbliżej środowiska, z którego się wywodzimy. Dlatego nie powinno nas dziwić umiłowanie do flory i fauny wszelkiej maści. A niektórzy tak bardzo miłują owe elementy otaczającego nas świata, że muszą się nimi otaczać wszędzie... również w kuchni. Mowa, oczywiście, przede wszystkim o roślinności.

KWIATY W KUCHNI
Co prawda muszę przyznać, iż znam osoby, które niespecjalnie przepadają za jakąkolwiek zielenią, nie tylko w kuchni, ale i w innych pomieszczeniach, jednakże znam również takie osoby, które w kuchni lubią mieć istną dżunglę. Dżunglę z kwiatów wiszących, stojących, pnących się i wszelkich innych, jakie tylko istnieją, czy też jakie tylko można sobie wyobrazić. Wszystko, rzecz jasna, zależy od gustów (a o nich się ponoć nie dyskutuje).


Jednak nie powinniśmy dyskutować na temat niektórych zasad związanych z trzymaniem roślin w kuchni. Najlepszym na to miejscem jest, rzecz jasna, parapet, czy też generalnie bliskie okolice okna. Pod warunkiem, oczywiście, że są to rośliny, które lubią dużo słońca. Jeśli jednak umieszczamy kwiaty w innym miejscu niż okno – wówczas musimy pomyśleć o tym, aby donice w żaden sposób nie przeszkadzały nam w pracach kuchennych. Najlepsze do tego będą wiszące półki, to pozwoli też na szybkie i łatwe sprzątanie podłogi, w czym porozstawiane donice mogłyby tylko przeszkadzać. Warto też generalnie pomyśleć, aby nasze meble na wymiar w kuchni były specjalnie przygotowane pod plany posiadania bogatego „kuchennego ogródka”. Pamiętajmy jednak, że powinniśmy unikać zbyt dużej bliskości palników kuchenki – nadmiar ciepła, wysokie temperatury wydzielające się podczas przygotowywania posiłków, raczej zaszkodzą naszym roślinom, niż pomogą w ich wzroście. Nawet tym tropikalnym i najbardziej egzotycznym.

ZIOŁA W KUCHNI
Oprócz kwiatów w kuchni możemy trzymać też coś znacznie bardziej praktycznego – zioła. Można rzec nawet, iż w ostatnich latach staje się to modą, coraz chętniej praktykowanym  trendem. Wzrost świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania, ale też fakt, że coraz bardziej doceniamy walory smakowe potraw przygotowanych ze świeżych produktów sprawiają, że coraz to chętniej hodujemy rozmaite rośliny w doniczkach. Tym bardziej, że nie wymaga to od nas wielkich nakładów finansowych, czy też zainwestowania swojego czasu i sił.

W tym przypadku, podobnie jak ma to miejsce przy kwiatach, dobrze byłoby pomyśleć o specjalnym miejscu przeznaczonym na rośliny. Tutaj jednak możemy pomyśleć o specjalnej półce będącej swoistego rodzaju przybornikiem, czy zielnikiem, w którym z łatwością umieścimy dowolne zioła i z którego swobodnie będziemy pozyskiwać listki i gałązki służące do przyprawiania naszych potraw. Dobrze też, aby było to dość blisko miejsca, w którym przygotowujemy posiłki. Możemy o tym pomyśleć zawczasu, już w fazie przygotowywania projektu kuchni na wymiar.

Jeśli lubimy rośliny, a jednocześnie lubimy przebywać w kuchni – nic nie stoi na przeszkodzie, aby te dwa aspekty ze sobą połączyć. Kuchnia może być doskonałym miejscem na trzymanie i hodowlę różnych roślin – zarówno kwiatów, jak i ziół. A może i pokusimy się o hodowlę niewielkich warzyw? Wszystko da się odpowiednio zaplanować i zaprojektować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz