W tradycyjnej kuchni najczęściej przy blacie kuchennym może stać i pracować wyłącznie jedna osoba. Wynika to z wielkości blatu i wygody jego użytkowania. Natomiast wygodny dostęp do wyspy możliwy jest z praktycznie każdej strony, a tym samym możliwe jest podejście do niej gości i domowników. W dużej kuchni, dodatkowym plusem wyspy jest możliwość przechowywania w niej całkiem sporej ilości akcesoriów kuchennych. Jednak i w przypadku niewielkich wysp, w dalszym ciągu mamy możliwość i miejsce na wygodne ulokowanie dostępnych naczyń i przedmiotów. Warto też wspomnieć, ze wyspa to nie tylko praktyczny blat kuchennych ale również miejsce, gdzie możemy zainstalować zlewozmywak a nawet płytę grzewczą. Jest to też świetne, dodatkowe miejsce na szybkie spożywanie posiłków, które stało się często codziennością.
Z jakich materiałów wykonana być powinna wyspa w kuchni?
Najprostszym ale stosunkowo mało ciekawym rozwiązaniem pod względem wizualnym jest stworzenie wyspy z gotowych szafek przeznaczonych do tego celu. Jednak rozwiązanie indywidualne, zaprojektowane i wykonane pod konkretnie naszą kuchnie wydaje się pomysłem lepszym i bardziej funkcjonalnym. Wyspa taka, wykonana z płyt MDF (matowych lub z połyskiem) będzie dobrym rozwiązaniem, a jednocześnie tańszym niż wykonanie jej z drewna litego.
Niezmiernie istotnym aspektem jest wykonanie dobrego projektu, uwzględniającego nasze potrzeby i możliwości finansowe. Uzupełnienie mebli kuchennych o dodatkowe, często dość kosztowne systemy, wydaje się mimo wszystko racjonalne - biorąc pod uwagę późniejsze możliwości tak wykonanej wyspy kuchennej.
Nie zapominajmy również, że sama wyspa potrzebuje dość sporo miejsca i wolnej przestrzeni, jednak nawet w niewielkich kuchniach i przy dobrze zaprojektowanym wspólnie z nią salonu, istnieje realna możliwość wprowadzenia wyspy do powierzchni użytkowej. Podstawą jest swobodny dostęp do niej i do jej poszczególnych elementów.
Tym samym wymiary wyspy w naszej kuchni uzależnione są dostępnej wolnej przestrzeni w pomieszczeniu. Minimalna i zalecana odległość wyspy od pozostałych mebli kuchennych i blatu, wynosić powinna min 1m, co umożliwi swobodne i nieskrępowane poruszanie się w obrębie części kuchni odpowiedzialnej za przygotowywanie posiłków (piekarnik, zlewozmywak, inny sprzęt AGD). Samo dopasowanie urządzeń musi brać pod uwagę istnienie takiej właśnie wyspy, tak aby wspólne korzystanie z mebli kuchennych i wyspy było maksymalnie funkcjonalne.
Plusy i minusy kuchni z wyspą:
Plusy
- wizualne wzbogacenie naszej kuchni o niebanalne rozwiązanie
- funkcjonalne rozwiązanie dla każdej kuchni, zarówno nowoczesnej jak i klasycznej
- doskonałe rozwiązanie pod względem ergonomii
- dodatkowa przestrzeń na naczynia i akcesoria potrzebne w kuchni
- wizualne "wsparcie" jadalni lub salonu i dodatkowa przestrzeń dla domowników i gości
- wsparcie w codziennych pracach kuchennych
Minusy
- wymaga więcej miejsca niż klasyczne meble do kuchni
- większe nakłady finansowe
- konieczność wykonania profesjonalnego projektu i aranżacji kuchni oraz jadalni/salonu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz