Dobrze zaprojektowana kuchnia to taka, w której wszystko jest pod ręką. Dlatego warto jest zastosować się do kilku zasad, które w kuchniach restauracyjnych i hotelowych funkcjonują od lat.
Sprzęty
kuchenne najlepiej ustawić w takiej kolejności
w jakiej gotujemy.
Lodówka
powinna być pierwszym elementem w zabudowie, ponieważ to z niej
wyjmujemy produkty, następnie kawałek blatu roboczego, który
będzie nam niezbędny do rozpakowania i podzielenia żywności, na
tym samym odcinku blatu ustawmy czajnik elektryczny, a w szafce
wiszącej nad nim przechowujmy szklanki, kubki i filiżanki, pod
blatem dobrze jest umieścić szuflady, w których znajdą się
sztućce, herbata, kawa, cukier i wszystko czego potrzebujemy do
przyrządzenia napojów gorących.
funkcjonalna kuchnia |
Kolejnym
sprzętem niech będzie zlewozmywak, to w nim opłuczemy produkty
wyjęte z lodówki, zaś kran jest niezbędny by napełnić czajnik.
W
górnej części zabudowy najlepiej sprawdzi się ociekacz na
naczynia, w dolnej szafka z drucianymi półkami na warzywa, w
następnej kosz na śmieci, ponieważ część produktów wymaga
rozpakowania, w tej części dobrze jest również umieścić
zmywarkę.
szuflady na żywność i naczynia |
Czysta
i podzielona na porcję żywność jest gotowa, by trafić do garnka
następna jest więc kuchenka, jeśli wybieramy opcję z oddzielną
płytą i piekarnikiem, pod płytą idealnie sprawdzi się szafka, lub szuflada na
garnki i patelnie, oraz szuflada na przyprawy. Nad kuchenką warto
umieścić okap. Na rynku mamy bardzo duży wybór, ja polecam okap
montowany w szafce, ponieważ nawet najdroższy
i najbardziej ozdobny
będzie strasznie pracochłonny, bardzo trudno jest utrzymać stal
nierdzewną nad kuchenką
w idealnej czystości.
szuflada na garnki |
szuflady na garnki |
Następnie
jeśli metraż kuchni na to pozwala możemy urządzić strefę do
przygotowywania wypieków, która powinna rozpocząć się od kawałka
blatu roboczego, w szafkach dolnych możesz umieścić mikser,
foremki
i wszystkie sprzęty niezbędne do przygotowania ciasta. W górnych produkty, tuż obok piekarnik, najlepiej montowany na blacie, ponieważ nie musisz się do niego schylać, ponadto jeśli w domu są małe dzieci jest dużo bezpieczniejszy na tej wysokości, nad piekarnikiem możesz zamontować mikrofalę, toster itp.
i wszystkie sprzęty niezbędne do przygotowania ciasta. W górnych produkty, tuż obok piekarnik, najlepiej montowany na blacie, ponieważ nie musisz się do niego schylać, ponadto jeśli w domu są małe dzieci jest dużo bezpieczniejszy na tej wysokości, nad piekarnikiem możesz zamontować mikrofalę, toster itp.
piekarnik na wysokości oczu |
W tak urządzonej kuchni zaoszczędzisz dużo czasu i energii, ponadto ułożenie sprzętów i produktów w takiej kolejności
w jakiej z nich korzystasz eliminuje zbędny chaos i sprawia, że gotowanie to czysta przyjemność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz