
KWIATY W KUCHNI
Co prawda muszę przyznać, iż znam osoby, które niespecjalnie przepadają za jakąkolwiek zielenią, nie tylko w kuchni, ale i w innych pomieszczeniach, jednakże znam również takie osoby, które w kuchni lubią mieć istną dżunglę. Dżunglę z kwiatów wiszących, stojących, pnących się i wszelkich innych, jakie tylko istnieją, czy też jakie tylko można sobie wyobrazić. Wszystko, rzecz jasna, zależy od gustów (a o nich się ponoć nie dyskutuje).



Oprócz kwiatów w kuchni możemy trzymać też coś znacznie bardziej praktycznego – zioła. Można rzec nawet, iż w ostatnich latach staje się to modą, coraz chętniej praktykowanym trendem. Wzrost świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania, ale też fakt, że coraz bardziej doceniamy walory smakowe potraw przygotowanych ze świeżych produktów sprawiają, że coraz to chętniej hodujemy rozmaite rośliny w doniczkach. Tym bardziej, że nie wymaga to od nas wielkich nakładów finansowych, czy też zainwestowania swojego czasu i sił.
W tym przypadku, podobnie jak ma to miejsce przy kwiatach, dobrze byłoby pomyśleć o specjalnym miejscu przeznaczonym na rośliny. Tutaj jednak możemy pomyśleć o specjalnej półce będącej swoistego rodzaju przybornikiem, czy zielnikiem, w którym z łatwością umieścimy dowolne zioła i z którego swobodnie będziemy pozyskiwać listki i gałązki służące do przyprawiania naszych potraw. Dobrze też, aby było to dość blisko miejsca, w którym przygotowujemy posiłki. Możemy o tym pomyśleć zawczasu, już w fazie przygotowywania projektu kuchni na wymiar.
Jeśli lubimy rośliny, a jednocześnie lubimy przebywać w kuchni – nic nie stoi na przeszkodzie, aby te dwa aspekty ze sobą połączyć. Kuchnia może być doskonałym miejscem na trzymanie i hodowlę różnych roślin – zarówno kwiatów, jak i ziół. A może i pokusimy się o hodowlę niewielkich warzyw? Wszystko da się odpowiednio zaplanować i zaprojektować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz