Podejmując decyzję o wyborze konkretnego blatu kuchennego musimy najpierw podjąć decyzję – meble gotowe z blatem już zamontowanym czy jednak meble na zamówienie i blat z pełnymi możliwościami wyboru materiałów i wzorów?
Naszym zdaniem lepszym rozwiązaniem jest wybór mebli przygotowywanych na wymiar i pomimo często wyższej ceny, zapewniamy sobie trwalsze meble i możliwość dostosowania oraz wykorzystania w pełni wnętrza kuchni. Codzienne korzystanie z urządzeń i mebli kuchennych powoduje, że użyte do ich wykonania materiały narażone są stale na zabrudzenia, wilgoć, zmiany temperatur oraz inne niekorzystne czynniki wpływające na żywotność mebli. Szczególnie ważnym staje się to w momencie, kiedy meble i urządzenia pełnią również rolę dekoracyjną i ozdobną dla pozostałej części mieszkania ( więcej: kuchnia z salonem).
Blat
kuchennych, zamontowany pojedynczo czy np. w parze z blatem na wyspie
kuchennej, musi spełniać i gwarantować
wysoką wytrzymałość i odporność na codzienną eksploatację. Rzecz prosta i znana
wszystkim, a mimo wszystko warto poszerzyć swój zakres wiedzy w tym temacie.
Unikniemy w ten sposób problemów, które mogą pojawić się i które pojawiają się
z racji zamontowania nieodpowiedniego blatu. Nieodpowiedniego do naszych
indywidualnych potrzeb lub z racji zakupu blatu o niskiej jakości materiału i
wykonania.
Przechodząc
do szczegółów, blat musi spełniać cztery podstawowe wymagania: być twardym,
odpornym na uszkodzenia i zarysowania oraz niepodanym na wysokie temperatury.
Rzecz jasna, używając go do prac kuchennych wykorzystujemy podkładek
termicznych, desek do krojenia ale mimo wszystko blat będzie on narażony na
bezpośredni kontakt z ostrymi narzędziami, gorącymi garnkami i naczyniami.
Kolejną
ważną cechą jaką powinien posiadać dobrze wykonany i zaprojektowany blat
kuchenny jest jego wymiar i kształt, maksymalnie ułatwiający poruszanie się w
kuchni, z wystarczającą powierzchnią do
codziennych prac oraz z wygodnym do niego dostępem. Musimy mieć miejsce na
instalację niezbędnych urządzeń i elementów: zlewozmywak, płytę kuchenki oraz
wolne miejsce na ustawienie naczyń i produktów podczas gotowania lub
przygotowywania posiłków. Pamiętajmy też o ergonomii (czytaj: ergonomia w kuchni) i właściwym umiejscowieniu
blatu w ciągu kuchennym. Decyzja o wyborze konkretnego blatu będzie rzutować
więc nie tylko na jego trwałość ale również na funkcjonalność pozostałych mebli
kuchennych i ogólnie przestrzeni użytkowej w kuchni.
Dostępność
obecnie na rynku różnego rodzaju blatów kuchennych powoduje, że wybór tego
odpowiedniego możemy uzależnić od użytego do ich produkcji materiału,
jednocześnie dostosowując go do wystroju i aranżacji naszej kuchni. Opiszemy te
najczęściej spotykane na rynku polskim.
Blaty laminowane – w dalszym ciągu są to
najpopularniejsze blaty wykonywane i wykorzystywane w kuchniach. Decyduje o tym
ich niska cena, stosunkowo niezła trwałość i odporność na temperatury, czynniki
mechaniczne oraz łatwość w utrzymaniu. W przypadku blatów laminowanych musimy
zadbać o ich właściwe zabezpieczenie w miejscach wycięcia (zlew), gdyż materiał
z którego są wykonane, płyty wiórowe pokryte laminatem, powoduje, że mają
tendencję do wchłaniania wody i w efekcie pęcznienia. Silikon powinien w wystarczający
sposób uniemożliwić dostęp wody i jej niszczące działanie. Wybór palety kolorów
jest ogromny i nie będziemy mieć problemów z doborem satysfakcjonującego nas
koloru. Istnienie także możliwość
wykończenia blatu na wysoki połysk.
Blaty kompozytowe – wyjątkowo twarde z wysoką
odpornością na zaplamienia, mechaniczne uszkodzenia i wysokie temperatury. W przeciwieństwie do blatów laminowanych są
odporne na wilgoć i wodę. Dostępność kolorów i wzorów wysoka. Podobnie z dowolnością
wyboru kształtu i dopasowania do mebli wykonanych na wymiar. Połysk, mat czy
półmat, to kwestia wyłącznie naszych preferencji. Blaty kompozytowe wykonane są z płyt MDF i
pokrytych kompozytem (mieszanki mineralnej połączonej spoiwem akrylowym). Chociaż
cenowo nie należą do najtańszych, jednak daleko im do np. cen blatów
kamiennych.
Blaty kamienne – nasz faworyt i pomimo dość
wysokich cen, ich odporność, estetyka i trwałość powoduje, że w praktycznie
każdej kuchni, blat wykonany z kamienia, wygląda niezwykle atrakcyjnie. Użyty
do ich produkcji granit, marmur lub trawertyn sprawia, że blaty takie są wysoce
odporne na wilgoć, temperaturę, uszkodzenia mechaniczne a jednocześnie
stosunkowo łatwe do utrzymaniu w czystości. Natomiast te, wykonane w połysku mogą
uchodzić za ozdobę samą w sobie, więc są idealnie pasujące do otwartych kuchni
połączonych z salonem.
Blaty drewniane – kolejnym bardzo ciekawym i
wdzięcznym materiałem używanym do produkcji blatów kuchennych jest drewno.
Wykorzystane w ciekawych aranżacjach mogą cieszyć nasze oczy i dodać kuchni
niesamowitego wyglądu. Niezmiernie ważnym jest prawidłowe zabezpieczenie blatu
przed wilgocią i bez właściwej impregnacji drewna cechy użytkowe redukujemy
praktycznie do minimum. Tym bardziej, że
drewno, w raz ze swoją dość niską odpornością na mechaniczne uszkodzenia i co ważniejsze,
wyjątkowo niską odpornością na wysokie temperatury, jest materiałem trudnym do
utrzymania w dobrej kondycji. Nie polecamy więc go jako blatu w kuchni
rodzinnej i kuchni gdzie często panują wysokie temperatury.
Blaty ceramiczne – innym interesującym rozwiązaniem
są blaty wykonane z płyty wiórowej pokrytej materiałami ceramicznymi.
Wykorzystane do tego płytki ceramiczne (koniecznie o wysokiej odporności na
temperatury) umożliwiają nam dowolne kreowanie kształtu blatu i wykonanie go
nawet samodzielnie jest możliwe. Blaty ceramiczne polecamy szczególnie w
kuchniach aranżowanych na styl wiejski i styl retro, gdzie wizualna strona
takiego blatu, bardzo podkreśli całość projektu a meble otrzymają dodatkowy
atrakcyjny element. Z upływem czasu lub niewłaściwym czyszczeniem, zagłębienia z
fugami mogą niekorzystnie wpływać na estetykę takiego blatu, więc dokładność wykonania
i utrzymanie w czystości jest podstawą w eksploatacji blatu ceramicznego.
Blaty szklane – rzadko wykorzystywane ale
niezwykle ciekawe i oryginalne. Jednocześnie bardzo odporne zarówno na
mechaniczne uszkodzenia jak i wysokie temperatury. Wykonane ze szkła
hartowanego lub szkła klejonego,
gwarantują nietuzinkowy wygląd idealnie nadają się do nowoczesnych
kuchni modernistycznych. Wady? Dwie podstawowe, cena i konieczność stałego
czyszczenia i polerowania powierzchni blatu. Mimo wszystko takie rozwiązanie i
montaż blatu szklanego w kuchni, może znaleźć swoich zwolenników.
Blaty stalowe – właściwie wykonany najczęściej z
płyty wiórowej okutej blachą stalową. Idealnie pasujący do kuchni nowoczesnych
i kuchni gdzie sprzęt AGD również wykonany lub pokryty jest stalą nierdzewną.
Dodatkowo bardzo wysoka odporność na ścieralność, wpływ temperatury i innych
spotykanych w kuchni czynników niekorzystnie, którym poddany jest blat
kuchenny. Podobnie jak w przypadku blatów szklanych, szersze zastosowanie
ograniczone jest z racji wysokiej ceny i konieczności stałej kosmetyki –
wycierania i polerowania.
Blaty konglomeratowe – ostatnim z proponowanych rozwiązań
jest blat wykonany z syntetycznego kamienia, gdzie kruszywo kamienne łączy się
z żywicą poliestrową. Dzięki takiemu rozwiązaniu otrzymujemy blat
wytrzymałością swoją odpowiadający kamiennemu ale przy znacznie niższych kosztach
wykonania. Blaty konglomeratowe są w ostatnich latach coraz częściej spotykane
i montowane, dzięki właśnie powyższym cechom. Na pewno warto się nad nimi mocno
zastanowić i przemyśleć możliwość montażu w kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz