Kuchnia, podobnie jak każde inne pomieszczenie, wymaga regularnych porządków. Jednak w przeciwieństwie do sypialni czy pokoju dziennego kuchnia, z racji swego przeznaczenia, zwykła brudzić się szybciej, intensywniej i w sposób, który powoduje, że usunięcie zabrudzeń może być bardzo trudne. Należy przy tym jednak pamiętać, że czynności dotyczące czyszczenia powinno się przeprowadzać w odpowiedni sposób, nie tylko po to, aby było czysto, ale również po to, aby nie uszkodzić samych mebli.
JAKIE PREPARATY?
Rodzaj preparatów i sposób ich użytkowania będzie zależał od tego, w jaki sposób została zaprojektowana nasza kuchnia na wymiar, a przede wszystkim od tego, z jakich materiałów została ona wykonana. Wszak innymi sposobami czyścimy płytki ceramiczne, innymi blaty kamienne, stal czy drewno. Dlatego od wstępnej analizy naszego pomieszczenia powinniśmy rozpocząć dobór środków czystości. Zawsze jednak należy pamiętać, aby zwrócić uwagę na opakowaniu środka czyszczącego, czy jest na nim sprecyzowane, że dany produkt przeznaczony jest właśnie do czyszczenia mebli kuchennych, płytek ceramicznych, powierzchni stalowych itd. Bezwzględnie powinniśmy unikać również stosowania rozpuszczalników! Uszkodzą one czyszczoną nawierzchnię w ten sposób, iż niemożliwe (lub prawie niemożliwe) już będzie powrócenie do stanu pierwotnego!
Musimy zauważyć, że aerozole są zwykle droższe od past, jednakże jednocześnie są wygodniejsze w użyciu. Dlatego tutaj dobór środków powinien zależeć od indywidualnych preferencji klienta (i jego możliwości finansowych).
JAK CZYŚCIĆ MEBLE KUCHENNE?
W przypadku, gdy mamy do czynienia z takimi zabrudzeniami jak tłusta plama – nie rozcieńczamy go wodą, stosujemy środek w pełnym jego stężeniu. Do mebli nie powinniśmy stosować również preparatów ze środkami ściernymi, gdyż oprócz tego, że wyczyszczą brudną powierzchnię, dodatkowo niestety również ją zniszczą. W takich przypadkach nie możemy więc stosować żadnych proszków ani mleczek czyszczących, gdyż po prostu zarysują powierzchnię. Od razu należy wspomnieć o unikaniu nie tylko środków ściernych, ale i szmatek czy gąbek o dużej twardości oraz chropowatości. Ich stosowanie może doprowadzić do podobnych efektów – uszkodzenia mebli. Najlepiej więc zainwestować w miękkie, specjalnie do tego przeznaczone ściereczki lub gąbki. Delikatne podejście do czyszczenia naszej kuchni powinniśmy rozumieć również jako unikanie innych „intensywnych” środków, jak chociażby gorącej pary wodnej pod ciśnieniem, czy węża z wodą. Pamiętajmy, że nasze meble wcale nie muszą lubić gorąca, a już na pewno jeśli są drewniane niespecjalnie przepadają za dużą wilgotnością powietrza.
Wszelkie plamy – bez względu na to czy są tłuste czy nie – najlepiej usuwać na bieżąco, zanim zaschną, czy na dobre wchłoną w powierzchnię, na której osiadły. Świeże plamy łatwiej usunąć, niż te z długim stażem. Bez względu jednak na to, czy czyściliśmy świeże zabrudzenia, czy stare – po każdym czyszczeniu powinniśmy pozostawić powierzchnię suchą. A więc musimy ją dokładnie i starannie wytrzeć.
Na koniec sprzątania warto zadbać o odpowiedni połysk mebli kuchennych. W tym celu powinniśmy zastosować preparaty konserwujące, które powierzchnię mebla nabłyszczają, a jednocześnie mają właściwości antystatyczne. Dzięki temu meble nie będą przyciągać kurzu i pyłu wszelkiej maści. Po ich zastosowaniu tworzy się na potraktowanej nią powierzchni delikatna warstwa ochronna, która pozwala w przyszłości znacznie łatwiej, szybciej i skuteczniej usuwać zabrudzenia.
Oczywiście podczas sprzątania kuchni nie możemy zapomnieć i o ochronie osobistej. Warto więc zabezpieczyć się w rękawice gumowe, które ochronią naszą skórę przed działalnością silnych środków chemicznych.
Z roku na rok rynek mieszkań poszerza się o coraz to nowsze oferty loftów. Warszawa, Wrocław, Łódź, Poznań... a może spójrzmy na to od innej strony: stara fabryka papierosów, dawna wytwórnia papieru, opuszczona fabryka włókiennicza... Jakby jednak nie patrzeć to mamy na myśli jedno i to samo: luksus, prestiż oraz przestrzeń. Bo cechy te idealnie odzwierciedlają to, co dają lofty.
Jak już zostało wspomniane – kuchnia w stylu industrialnym uwielbia loftową przestrzeń. A więc będą tu nie tylko otwarte, ale i wysokie pomieszczenia. Z racji iż w kuchni bardzo ważną rolę odgrywa oświetlenie, szczególnie nad blatem roboczym, umieszczenie lampy tuż pod sufitem mogłoby stanowić pewien problem, wręcz ogromną wadę takiego projektu. Na szczęście jednak kuchnia industrialna lubi lampy wiszące na długich przewodach, czy też łańcuchach, zawieszone dość nisko. W końcu musimy tu pamiętać też o ergonomii projektu oraz o tym, aby światło z tak zawieszonej lampy nie oślepiało bywalców kuchni.
Wyspa w kuchni pewnie może nam się kojarzyć z amerykańskimi filmami czy serialami, gdzie zwykliśmy widywać tego typu rozwiązania. Jednak przecież nie musi to być tylko i wyłącznie „ekranowy” projekt, może on zawitać również w naszych domach. Potrzebne są do tego tylko i wyłącznie nasze dobre chęci i porządny projekt kuchni na wymiar.



Na naszych podwórkach już od dawna gości wiosna. Lecz czy tak samo jest w domach? Czy nasze kuchnie są wystarczająco wiosenne? Może powinniśmy je nieco odświeżyć i przyzwyczaić do tego, że na dworze jest coraz piękniejsza pogoda, że coraz to nowsze rośliny zakwitają, że coraz więcej owoców pojawia się na rozmaitych drzewach...
Poza prawdziwymi, naturalnymi dodatkami doskonale sprawdzą się w tym projekcie kuchni również rozmaite wzorzyste obrusy, najlepiej w żywe kolory i kwieciste wzory. Do tego serwetki, dobrze by było, gdyby miały one charakter ludowego rękodzieła, np. wyszywanki. W wiosenną kuchnię wspaniale wpiszą się również tzw. łowickie wycinanki! Swoje miejsce odnajdzie tutaj także folkowa ceramika, rozmaite drewniane dekoracje, obrazy z sielankowymi scenami, białe zasłonki z kolorowymi wzorami, a nawet fartuchy, rękawice kuchenne i ściereczki! Każdy detal natchniony ludowością będzie jak najbardziej mile widziany!
Przy projektowaniu kuchni na wymiar przeznaczonej do użytku dla osoby niepełnosprawnej poruszającej się na wózku inwalidzkim należy pamiętać o pewnym minimum, które dana osoba potrzebuje. A tym minimum jest szerokość kuchni na poziomie 150 cm, tak aby można było swobodnie wykręcać wózkiem. Choć wiadomo, że im więcej wolnej przestrzeni tym lepiej, gdyż jest większa swoboda ruchów, a to o nią przede wszystkim chodzi.
Pozostając jeszcze przy kwestii szafek należałoby się zastanowić nad ich formą. Ze względu na dużą wygodę i brak potrzeby schylania się w głąb szafki, najlepszym wyjściem byłoby zastosowanie szuflad. Dają one swobodny dostęp do ich zawartości, co należy poczytywać jako bardzo istotną cechę w przypadku kuchni przeznaczonej dla osoby z niepełnosprawnością ruchową. Dobrze jest przy tym zadbać o to, aby szuflady wysuwały się swobodnie, bez potrzeby użycia dużej siły, a zarazem aby miały zabezpieczenia przed wypadaniem z nich przedmiotów. Jeśli jednak nie możemy z różnych powodów zastosować szuflad, bądź też po prostu tego nie chcemy, wówczas znacznym ułatwieniem korzystania z mebli kuchennych byłoby zastosowanie szafek z obrotowymi lub wysuwanymi półkami.
Trendy są zmienne jak pory roku – w jednym okresie popularniejsze jest to, co kojarzy się z nowoczesnością, niekiedy wręcz zahaczając o futuryzm, czy wręcz science-fiction, a innym razem wolimy cofnąć się do tego co pierwotne, bliższe natury... Taka sytuacja ma również miejsce w branży mebli kuchennych. Choć, wiadomo, dużo też zależy po prostu od naszego jakże indywidualnego gustu. Tym razem jednak pragnę wspomnieć nieco o stylu, jakim są kuchnie rustykalne, czyli o powrocie do klimatów wiejskich...

Jakiś czas temu poświęciliśmy kilka słów na temat ciekawych rozwiązań jeśli chodzi o zlewy kuchenne. Tym razem powiemy kilka słów na temat... równie pomysłowych projektów suszarek na naczynia. Sprawa niby banalna, bo cóż to takiego suszarka na naczynia – niewielki element wyposażenia naszej kuchni. No właśnie, ale jeśli jest to kuchnia na wymiar i dobieramy jej projekt wedle własnego uznania i wedle własnych marzeń, to dlaczego mielibyśmy nie zwrócić uwagi na szczegóły? A jednym ze szczegółów jest przecież tenże właśnie użyteczny element wyposażenia.
Wśród dostępnych suszarek możemy rozróżnić rozmaite ich typy. Z jednej strony mogą to być inspirujące wykonania imitujące trawnik, z drugiej zaś strony można postawić na funkcjonalność poprzez wybranie takiej suszarki, którą wedle własnej woli możemy konfigurować zgodnie z potrzebami, dzięki odpowiednim modułom i otworom do ich montowania.

PO CO? DLA KOGO?
TRADYCYJNIE...
Wydawać by się mogło, że różnokolorowa kuchnia to rozwiązanie zbyt cukierkowe, by mogli z niego korzystać ludzie dorośli. Ale oczywiście nie jest to do końca prawda. Gdyż przy odpowiednim stonowaniu i dopasowaniu kolorów, estetyka taka będzie na spokojnie do przyjęcia przez dorosłe gusta. Choć oczywiście zdecydują się na nie zapewne ludzie ekspresyjni, pełni wewnętrznej radości, na co dzień uśmiechnięci i rozweseleni. W końcu trzeba przyznać samemu, jak tu nie być rozweselonym, jak w takiej kuchni szykuje się obiady...
Nie możemy wszak połączyć ze sobą odcieni zupełnie odmiennych od siebie, wywołujących sprzeczne emocje, gdyż w ten sposób stworzymy nieprzyjemny dla oka chaos. Tak samo, jeśli korzystamy z barw pastelowych to nie dorzucamy do nich innych kolorów, nie wpisujących się w tę estetykę. Mimo iż wydaje się to oczywiste, należy to mieć cały czas na uwadze, gdyż kwestie te decydują o ostatecznym wyglądzie i ogólnej ocenie naszej kuchni.