Chyba każdy z nas marzy o dużych, przestrzennych pomieszczeniach mieszkalnych, które bez wątpienia dają nam dużą swobodę, ale i poniekąd wzmagają poczucie wolności...

WYKORZYSTAĆ KAŻDY CAL!
Planowanie umeblowania i wyposażenia ciasnej kuchni to zadanie wymagające dużej precyzji i pełnego wykorzystania każdego skrawka wolnej przestrzeni. Nie może się zmarnować żaden centymetr sześcienny, bo tutaj nie ma miejsca na jakiekolwiek marnotrawstwo! W związku z tym, gdzie tylko możemy uzyskać jakiś kawałek powierzchni – czy to podłogi, czy ściany – robimy to. Z drugiej zaś strony rezygnujemy z wszystkiego, co wymaga od nas owej przestrzeni, a samo w sobie nie jest niezbędne w kuchni, nie wnosi nowej funkcjonalności. Tutaj musimy być bardzo praktyczni.

SPRZĘT PRZYSTOSOWANY DO KUCHNI
Wszelkie większe urządzenia, jakie zakupujemy do ciasnej kuchni, powinny być przemyślane i dostosowane do potrzeb oraz możliwości. W związku z tym raczej powinniśmy się skupić na nieco mniejszej lodówce, niż pozwolilibyśmy sobie w przypadku bardziej obszernej kuchni. Podobnie będzie z kuchenką (może wystarczą nam same palniki, bez kuchenki do pieczenia?) czy też ze zmywarką, która będzie po prostu mniej pojemna. Zrezygnujemy też z dwukomorowego zlewozmywaka na rzecz jednokomorowego.

Warto mieć wybrany dla siebie sprzęt na etapie, gdy projekt kuchni jest w fazie przygotowania – wówczas możemy sprzęt ów idealnie wkomponować w meble, nie tracąc niezbędnych i cennych dla nas centymetrów przestrzeni. Zresztą, takie ustalenia warto uzgodnić z projektantem, z pewnością ma już doświadczenie i wiele pomysłów, którymi się z Tobą podzieli, ułatwiając Ci w ten sposób pracę.
Jeśli jesteś jedną z tych osób, która ma ciasną kuchnię – nie musisz się tym nadmiernie martwić! Można znaleźć na ten problem dziesiątki, jeśli nie setki ciekawych rozwiązań. I na pewno któreś z tych rozwiązań przypadnie Ci do gustu...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz